2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale-26 aprilie 2012

14.03.2012

In fiecare an, pe 26 aprilie, de Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, omenirea celebreaza inovarea si creativitatea, pune in evidenta modul in care proprietatea intelectuala ii promoveaza si incurajeaza pe cei care inventeaza Viitorul.

In conformitate cu tematica stabilita de OMPI, in 2012 Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale este consacrata Inovatorilor Vizionari, adica acelor mari visatori, stapaniti de idealuri marete, care au capacitatea de a prevedea necesitatile si preocuparile viitoare ale oamenilor.

In spatele fiecarei mari inovatii, fie artistica sau tehnologica, sta o istorie umana - o poveste in care curiozitatea, perspicacitatea sau tenacitatea unor semeni ai nostri ne deschid noi orizonturi. Fascinati din copilarie de zbor, fratii Wright au creat aparatul de zbor si transportul aerian. Gratie mintii iscoditoare a lui Louis Pasteur a progresat stiinta in domeniul profilaxiei celor mai grave maladii. Studiul perseverent al remediilor pe baza de plante, efectuat de catre Tu Youyou, s-a incununat cu descoperirea metodei de tratare a malariei, care salveaza milioane de vieti. Ambitia lui Steve Jobs de a crea o tehnologie digitala simpla si accesibila pentru toata lumea a dat nastere calculatoarelor personale.

Lista inovatorilor vizionari este foarte impunatoare. Acesta este un catalog al ​​ingeniozitatii si creativitatii umane, incluzand si numerosi artisti, scriitori si muzicieni, care au schimbat modul nostru de cunoastere: Rembrandt si Turner, Picasso si Kandinski - fiecare din ei a remodelat perceptia lumii; Cehov si Tagore, Neruda si Mahfouz – operele lor ofera noi viziuni asupra experientei umane; Charlie Parker si Miles Davis, Hendrix si Rostropovich - au sfidat traditia si au creat opere muzicale rezistente in timp.

Detalii privind sarbatorirea Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale la nivel international gasiti pe pagina web OMPI: http://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/2012/

In anul 1979 OMPI a instituit Medalia de Aur „Inventator Remarcabil” - ca o modalitate de stimulare a activitatii inovationale si de impulsionare a creativitatii tehnice in lumea intreaga. Prin acordarea acestei medalii sunt promovati inventatorii, fiind apreciat aportul lor inestimabil atat la prosperarea nationala, cat si la progresul mondial.

Pentru a omagia si a stimula persoanele, ale caror creativitate, aptitudini artistice si imaginatie au dat nastere unor opere, interpretari sau executii, unor productii originale relevante din domeniul dreptului de autor si al drepturilor conexe, cum sunt compozitorii, scriitorii, artistii plastici, designerii, editorii, creatorii bazelor de date etc., in anul 2001 OMPI a instituit Medalia de Aur “Pentru Creativitate”.

Si Republica Moldova, la fel ca alte state ale lumii, se poate mandri cu inventatorii sai, printre care cei 26 de laureati ai Medaliei de Aur OMPI „Inventator Remarcabil”. De aceasta inalta distinctie s-au invrednicit cei mai buni inventatori autohtoni din domeniul tehnicii - Ion Bostan, Valeriu DULGHERU, Stefan ODAGIU, Nicolae TARAN; chimiei - Gheorghe DUCA, Pavel CHINTEA, Aurelian GULEA, Olga COVALIOV, Tudor LUPASCU, Pavel VLAD, Nina SAMUSI; biologiei - Valeriu RUDIC, Ion TODERAS, Galina LUPASCU, Alexandra DESEATNIC-CILOCI, Liliana CEPOI, Svetlana CODREANU, Anastasia STEFARTA; agriculturii - Simion TOMA; medicinii - Ludmila ETCO, Viorel PRISACARI, Victor GHICAVII, Valentin GUDUMAC, Constantin SPINU, Svetlana BURACIOV; proprietatii intelectuale - Ion DANILIUC.

Laureati ai Medaliei de Aur OMPI „Pentru Creativitate” au devenit, pe parcursul anilor, Grigore VIERU, Ion DRUTA, Dumitru MATCOVSCHI, Eugen DOGA, Maria BIESU.

In anul 2011 AGEPI a actualizat si a reeditat brosura „Laureati ai Medaliei de Aur OMPI” (Republica Moldova).

Va invitam sa urmariti pagina noastra web pentru a afla detalii privind programul de manifestari dedicate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale - 2012 in Republica Moldova, in cadrul carora, alaturi de Inovatorii Vizionari din intreaga lume, vor fi celebrati si cei din tara noastra.