Un omagiu de adio maestrului Mihai Volontir

16.09.2015

Am primit cu adâncă îndurerare şi profund regret vestea dispariţiei dintre noi a marelui actor și Om al cetății, Mihai Volontir. Alături de întregul Neam, deplângem această pierdere irecuperabilă a unei stele de primă mărime a culturii naţionale.

Înzestrat de Cel de Sus cu calităţi artistice de excepţie – un talent actoricesc viguros, voce agreabilă, muzicalitate –, Mihai Volontir și-a legat destinul de scena Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, unde a interpretat, de-a lungul a circa șase decenii, zeci și zeci de roluri remarcabile. S-a manifestat, de asemenea, ca o figură marcantă a filmului național, memorabile fiind rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic”, precum și cel al domnitorului Dimitrie Cantemir din filmul omonim turnat la Studioul ”Moldova-Film”.  

Creaţiile lui Mihai Volontir au fost înalt apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare, celebritatea aducându-i-o în special rolul romantic al unui țigan înțelept și iubitor de dreptate, Budulai, din serialul TV „Țiganul”. Maestrul s-a învrednicit de cele mai prestigioase premii, printre care Premiul Național al RSSM, Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, Premiul Frații Vasiliev, titlul de Artist al Poporului. Academia de Științe a Moldovei l-a desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

Marele artist a fost un luptător înflăcărat pentru cauza națională, făcând parte din primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. Semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, actorul este decorat cu cea mai înaltă distincție a statului nostru, "Ordinul Republicii".

Talentul lui Mihai Volontir ne-a purtat faima pe toate meridianele globului, ne-a promovat pretutindeni valorile culturale, creând o imagine favorabilă ţării noastre. Pentru merite deosebite și contribuția substanțială la dezvoltarea culturii şi artei teatrale la nivel naţional şi internaţional, Organizaţia Mondială a Proprietății Intelectuale i-a acordat actorului Mihai Volontir Medalia de Aur „Pentru Creativitate”.

Colaboratorii Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), care au fost şi rămân printre admiratorii neperisabilei creaţii a Maestrului, îşi aduc astăzi întregul omagiu celui care a fost şi va rămâne mereu în sufletul nostru ca o întruchipare a harului, frumosului, demnităţii artistice ale acestui Neam.

Colectivul AGEPI