2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminarul național “Protecția indicațiilor geografice”

14.03.2016

Pe 14 martie 2016, la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), a avut loc seminarul național “Protecția indicațiilor geografice”.

Evenimentul a fost organizat de către AGEPI în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor din Franța, Institutul Național al Originii și Calității (INAO) din Franța și Ambasada Franței. Seminarul face parte din misiunea de lucru în domeniul indicațiilor geografice a experților francezi în Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 14-16 martie.

Scopul seminarului a fost familiarizarea experților naționali cu cele mai bune practici europene în domeniul protecției și promovării indicațiilor geografice, creșterii nivelului de cunoaștere a sistemului indicaţiilor geografice precum și identificarea modalităților practice de producere, protejare și promovare a produselor de înaltă calitate.

Din delegația franceză au făcut parte: Nicolas Perrin, consilier agricol, Ambasada Franței, Arnaud Mottin și Valerie Keller – experți ai Institutului Național al Originii și Calității (INAO) din Franța.

Din partea Republicii Moldova la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților competente responsabile de omologarea caietelor de sarcini, ai organelor de control și asociațiilor de producători: Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ministerul Culturii, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Agenția pentru Protecția Consumatorilor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Turismului, Camera de Comerț și Industrie, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile vitivinicole ale regiunilor geografice CODRU, ŞTEFAN VODĂ și VALUL LUI TRAIAN, Asociația producătorilor de divin, Asociația Națională a Apicultorilor etc.

În deschidere, directorul general AGEPI, Octavian Apostol a mulțumit experților francezi pentru suportul pe care îl acordă Republicii Moldova în promovarea sistemului indicațiilor geografice. Octavian Apostol a menționat că Republica Moldova dispune de o bază normativă modernă și armonizată cu legislația europeană privind protecţia indicațiilor geografice și denumirilor de origine, însă potenţialul competitiv şi avantajele economice multiple ale acestui sistem nu sunt utilizate pe măsură. Acest seminar este o ocazie perfectă de a împrumuta și de a învăța din experiența specialiștilor din Franța în domeniul indicațiilor geografice, a mai adăugat directorul general AGEPI.

La rîndul său, Vasile Luca, viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a precizat că seminarul este un real suport pentru toate instituțiile implicate în acest domeniu, iar schimbul de experiență cu colegii din Franța va ajuta la îmbunătățirea și sporirea vitezei de implimentare a tot ceea ce ține de producerea produselor cu indicații geografice.

Totodată, Nicolas Perrin, consilier agricol, Ambasada Franței, a menționat că sistemul indicațiilor geografice joacă un rol important la valorificarea producției agricole și permite să crească importanța agricultorilor. Consilierul francez a apreciat seminarul drept o platformă eficientă de dialog și schimb de experiență ce va permite identificarea mecanismelor necesare promovării și asigurării protecției indicațiilor geografice în Republica Moldova.

Lucrările seminarului au început cu două prezentări generale ale sistemelor de protecție a indicațiilor geografice, în Republica Moldova, pe de o parte și în Uniunea Europeană și Franța, pe de altă parte, ținute, respectiv, de Directorul general adjunct AGEPI, Svetlana Munteanu, și Nicolas Perrin, consilier agricol, Ambasada Franței. Participanții la seminar s-au familiarizat cu cadrul legal și instituțional, strategiile și politicile ce țin de protecția și promovarea indicațiilor geografice în țările respective și la nivelul UE.

În continuare, Valerie Keller a vorbit despre omologarea caietelor de sarcini prezentate la INAO și colaborarea interdepartamentală dintre INAO și Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor și alte autorități responsabile din Franța și UE. Expertul INAO a prezentat și principalele etape ale procesului de recunoaștere și protecție a unei indicații geografice.

Despre controlul oficial privind conformitatea produselor cu indicație geografică a vorbit Arnaud Mottin, expert INAO.

În finalul seminarului, participanții au apreciat schimbul de experiență de care au avut parte și s-au arătat deschiși pentru participarea în cadrul altor întruniri de acest gen.

În următoarele două zile, experții francezi vor întreprinde vizite de lucru la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice precum și la Asociația Producătorilor de Pomușoare  "BACIFERA".