2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Seminar de instruire in domeniul respectarii drepturilor de proprietate intelectuala pentru reprezentantii MAI

03.06.2011

In contextul realizarii Proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova”, in perioada 30 mai-2 iunie curent, la Academia „Stefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a avut loc un seminar de instruire in domeniul respectarii drepturilor de proprietate intelectuala pentru reprezentantii MAI. Activitatea mentionata este parte a Componentei 2 a Proiectului nominalizat - „Imbunatatirea aplicarii drepturilor de proprietate intelectuala”, axata pe asigurarea respectarii si apararii drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova.

Scopul seminarului a constat in sporirea si consolidarea capacitatilor angajatilor MAI in materie de asigurare a respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, preluarea celor mai bune practici si experiente in domeniu din statele membre ale UE.

La lucrarile seminarului au participat expertii internationali: Chris VANSTEENKISTE, sef Sectie infractiuni impotriva dreptului de proprietate intelectuala din cadrul Europol, Dan BUCUR, director al Directiei investigarea fraudelor, Inspectoratul General al Politiei Romane, Kenneth WRIGHT, Consilier Rezident de Twinning (CRT) al Proiectului, precum si reprezentanti ai titularilor de drepturi, specialisti in domeniu din cadrul institutiilor guvernamentale responsabile de protectia si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala. La deschiderea seminarului a participat dl Ion TIganas, Vicedirector general AGEPI, Agentia venind si cu un raport pe problematica abordata in cadrul seminarului.

Expertii UE au prezentat atat exemple teoretice, cat si practice in domeniul apararii drepturilor de proprietate intelectuala in Uniunea Europeana. Totodata, ei au familiarizat audienta cu legislatia europeana, cu metodele de identificare a bunurilor ce incalca drepturile de proprietate intelectuala, colectarea probelor, cooperarea cu alte agentii ale Guvernului, cu titularii de drepturi, cu organele de forta internationale, fiind puse in discutie diverse studii de caz axate pe subiectele abordate.

Formatorii i-au incurajat pe cei 25 de participanti la seminar sa interactioneze si sa-si impartaseasca experienta ce tine de activitatea lor practica privind aplicarea legislatiei de proprietate intelectuala, de aspectele legale in vigoare in Republica Moldova, urmarind scopul de a asigura schimbul de experienta si insusirea studiilor de caz privind subiectul vizat.

Angajatii MAI au luat parte activa la lucrarile seminarului, care va avea un impact pozitiv asupra procesului de aplicare a drepturilor de proprietate intelectuala in tara noastra.

Reamintim ca la realizarea proiectului Twinning „Suport pentru implementarea si respectarea drepturilor de proprietate intelectuala in Republica Moldova” iau parte doua institutii partenere din cadrul statelor membre ale UE - Oficiul pentru Brevete si Marci din Danemarca si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, iar beneficiarii nationali ai proiectului sunt Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei, Serviciul Vamal si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

Proiectul vine sa contribuie la imbunatatirea mecanismului de comunicare dintre institutiile guvernamentale responsabile de protectia drepturilor de proprietate intelectuala, la consolidarea capacitatilor institutionale ale acestor institutii, precum si ale organizatiilor de gestiune colectiva a drepturilor patrimoniale, la sporirea gradului de sensibilizare a publicului larg cu privire la importanta protejarii si respectarii drepturilor de proprietate intelectuala.