2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Salonul International de Inventii si Tehnologii Noi „Novoe Vremea”

10.10.2011

In perioada 22–24 septembrie 2011 in or. Sevastopol, Ucraina, s-a desfasurat cel de-al VII-lea Salon International de Inventii si Tehnologii Noi „Novoe Vremea”, cu genericul “Dezvoltare durabila in perioada de tranzitie”. In cadrul evenimentului a avut loc si expozitia-targ “Conservarea si eficienta energetica - experienta urbana pozitiva”.

Organizatorii Salonului au fost: Consiliul inventatorilor si inovatorilor din Ucraina, Academia de Stiinte a Ucrainei, Centrul unic de transfer tehnologic, Uniunea informationala a businessului mic si mijlociu din Ucraina, Ministerul Educatiei si Stiintei, Departamentul de Stat al Proprietatii Intelectuale din Ucraina, IS „Institutul de Proprietate Industriala”, revista „Inventator si rationalizator” (or. Kiev), Administratia de Stat a or. Sevastopol, Agentia de Dezvoltare Economica din or. Sevastopol, Clubul International al Inovarii „Arhimede” din Moscova, Asociatia inventatorilor si rationalizatorilor din Polonia, Filiala din Sankt-Petersburg a Asociatiei inventatorilor si rationalizatorilor din Federatia Rusa, Asociatia inventatorilor si rationalizatorilor din China, Forumul Mondial al Inventatorilor si Cercetatorilor din Bucuresti s.a.

Salonul a reprezentat o competitie a inventatorilor, constituind, totodata, o piata de desfacere a inventiilor, produselor si tehnologiilor noi. In cadrul Salonului au fost prezentate inventii, produse si tehnologii elaborate in ultimii cinci ani. Inventatori din 30 de tari au expus peste 300 de inventii brevetate din domenii precum: energie, electricitate, electronica, telecomunicatii, tehnologii noi, medicina, farmacie, cosmetica, agricultura etc.

AGEPI a participat la lucrarile Salonului cu un stand promotional, alaturi de inventatorii din Republica Moldova, care au prezentat circa 20 de elaborari de la Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul Stiintifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare, Institutul de Microbiologie si Biotehnologie, Institutul de Inginerie Electronica si Nanotehnologii „D. Ghitu” ale ASM, Centrul National de Sanatate Publica etc.

Juriul International a apreciat lucrarile inventatorilor moldoveni cu 12 medalii de aur, 7 – de argint, mai multe premii speciale si diplome de merit, dupa cum urmeaza:

  • Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu” – 2 medalii de aur, 6 – de argint;
  • Universitatea de Stat din Moldova – 4 medalii de aur;
  • Institutul de Inginerie Electronica si Nanotehnologii „D. Ghitu” – 1 medalie de aur;
  • Centrul National de Sanatate Publica – 1 medalie de aur, 1 - de argint.
  • Institutul Stiintifico-Practic de Horticultura si Tehnologii Alimentare – 2 medalii de aur;
  • Institutul de Microbiologie si Biotehnologie – 2 medalii de aur;

Dlui Victor Covaliov, prof. univ., USM, i-a fost inmanat premiul special „SELOVI” (Brussels).

AGEPI a fost distinsa la Salonul „Novoe Vremea” cu medalia de aur pentru aportul sau in sustinerea proceselor inovative si participare sistematica la lucrarilor Salonului, precum si cu diploma Fondului de dezvoltare a stiintelor fundamentale din Federatia Rusa pentru expunerea unor inventii si tehnologii de valoare elaborate de inventatorii moldoveni.

AGEPI a acordat trei medalii inventatorilor Emil Strainu (Iasi, Romania), Sergiu Statenco (Sevastopol, Ucraina), Asociatiei Inventatorilor si Rationalizatorilor din Polonia. Cupa AGEPI a fost acordata dlui A. Onipco, Presedintele Academiei de Stiinte a Ucrainei.