Press-release: Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale-2011 „Conturand Viitorul”

14.04.2011

In fiecare an, pe 26 aprilie, statele-membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI) sarbatoresc Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, care devine pe an ce trece un eveniment tot mai popular. Sarbatoarea se marcheaza din anul 2000, iar 26 aprilie reprezinta ziua in care a intrat in vigoare Conventia de constituire a OMPI (1970). Initiativa a apartinut Chinei, iar Adunarea Generala a statelor membre ale OMPI a acceptat in unanimitate aceasta propunere.

Activitatile desfasurate de OMPI si de oficiile nationale de PI in preajma acestei zile au un scop comun in intreaga lume: de a aprecia creativitatea umana, de a incuraja si mai mult capacitatea omului de a visa, de a concepe idei noi, utile si originale, de a inventa viitorul si, in mod primordial, de a intari si mai mult solidaritatea universala in domeniul creatiei, de natura tehnica sau artistica.

Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale din acest an aduce un omagiu rolului pe care il au desenele si modelele industriale pe piata si in societate, capacitatii lor de a da forma viitorului. Genericul proclamat de OMPI pentru anul 2011 este: „Conturand Viitorul”. In mesajul adresat de catre Francis GURRY, Directorul General OMPI, cu ocazia sarbatorii se subliniaza: „Designul vizeaza toate aspectele creativitatii umane. Acesta contureaza lucrurile pe care le apreciem, de la produse mestesugaresti traditionale la aparate electronice, de la edificii si biciclete la articole ce tin de moda si mobilier. Despre design s-a spus ca ar face inteligenta vizibila”.

Si in Republica Moldova Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale se sarbatoreste prin diverse actiuni menite sa puna in valoare potentialul si rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea tarii noastre. In acest sens, mentionam organizarea traditionala a seminarelor stiintifico-practice, informational-metodice si de scolarizare a specialistilor si managerilor din intreprinderi, precum si a corpului didactic si studentilor din cadrul institutiilor de invatamant superior si mediu de specialitate din republica cu sistemul national si international de protectie a proprietatii intelectuale. Instruirea si perfectionarea cadrelor in domeniul proprietatii intelectuale sunt pentru AGEPI preocupari la ordinea zilei, care s-au materializat in lunile februarie-aprilie curent cu seminare si simpozioane desfasurate la sediul a trei institutii de invatamant superior: Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice, Universitatea Libera Internationala. Vom mentiona aici seminarul „Protectia proprietatii intelectuale si influenta acesteia asupra dezvoltarii economice a Republicii Moldova”, organizat pe 18 aprilie curent la solicitarea Facultatii Economie Generala si Drept a ASEM, pentru studentii an. II-III, viitori specialisti in domeniul managementului proprietatii intelectuale.

In aceeasi serie de actiuni se inscrie si participarea specialistilor AGEPI cu diverse comunicari privind rolul PI in dezvoltarea economica a antreprenorilor la expozitia „Expo-Ceadir-Lunga” si la Incubatorul de afaceri din Soroca. Intalnirea cu oamenii de afaceri din Soroca a continuat cu efectuarea unei prediagnoze a proprietatii intelectuale solicitata de rezidentii Incubatorului din aceasta localitate.

Pe agenda manifestarilor desfasurate cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale se inscrie si Simpozionul stiintifico-practic „Lecturi AGEPI-2011”, editia a XIII-a. Simpozionul va avea loc pe 19-20 aprilie, avand urmatoarea tematica: Probleme actuale ale protectiei si realizarii drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuala. La lucrarile Simpozionului vor participa cercetatori si practicieni, specialisti in domeniul protectiei proprietatii intelectuale din Republica Moldova, Federatia Rusa si Romania, implicati in procesul de creare, protectie juridica si implementare a inovatiilor, in promovarea produselor noi, combaterea contrafacerii si pirateriei etc.

Inainte de deschiderea Simpozionului nominalizat, la AGEPI va avea loc o Conferinta de presa consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, in cadrul careia jurnalistii vor avea ocazia sa abordeze cele mai fierbinti subiecte legate de crearea, protectia si valorificarea obiectelor de PI.

In contextul evenimentelor derulate se incadreaza si Ziua Mondiala a Cartii si a Dreptului de Autor, marcata la initiativa UNESCO pe 23 aprilie. In Republica Moldova, in aceasta zi vor fi organizate, in colaborare cu Ministerul Culturii si Biblioteca Nationala, manifestari inchinate cartii, scriitorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor, dreptului de autor.

In contextul intrarii recente in vigoare a Legii 139/2010 privind dreptul de autor si drepturile conexe, pe 19 aprilie curent AGEPI va organiza, in colaborare cu Biblioteca Universitatii de Stat „A. Russo” din Balti, seminarul, „Modificari recente in legislatia de PI din Republica Moldova”, consacrat bibliotecarilor din zona de nord a republicii. De mentionat faptul ca Biblioteca AGEPI organizeaza sistematic expozitii tematice de carte in incinta bibliotecilor universitare din Chisinau si din teritoriu.

Un alt aspect important al activitatii AGEPI il constituie suportul acordat inventatorilordin republica pentru a participa la cele mai prestigioase saloane internationale, organizate in aceasta perioada, oferindu-le astfel posibilitatea de a promova pe piata externa noile lor solutii tehnice, produse si materiale. Inventatorii moldoveni participa in perioada martie-mai la urmatoarele evenimente expozitionale:

  • Salonul International de Inventica „Pro-Invent”, de la Cluj Napoca, Romania (22-25 martie);
  • Salonul International de Proprietate Industriala „Arhimedes”, Moscova, Federatia Rusa (5-8 aprilie);
  • Salonul International de Inventii de la Geneva, Elvetia (6-10 aprilie);
  • Expozitia Europeana a Creativitatii si Inovarii „EuroInvent”, Iasi, Romania (12-14 mai).

La 26 aprilie, impreuna cu Ministerul Culturii, AGEPI va organiza o Sedinta festiva consacrata Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale,la care sunt invitati reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, ai corpului diplomatic acreditat la Chisinau, cercetatori si inventatori, specialisti in domeniul proprietatii intelectuale. In cadrul manifestarii, celor mai activi mandatari autorizati in proprietatea industriala le vor fi inmanate mentiuni ale AGEPI

In acelasi context al manifestarilor ce au drept scop informarea si scolarizarea in domeniul proprietatii intelectuale, mentionam participarea specialistilor AGEPI cu diverse activitati de marketing si consultanta la expozitiile internationale specializate, organizate la CIE „Moldexpo”: „Beauty”; „MoldConstruct&MoldEnergy”; „Moldagrotech”, „Turism, Leasure, Hotels”.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, vor fi organizate, de asemenea, un ciclu de emisiuni radio si TV, la care specialistii AGEPI si invitatii lor vor lua in dezbatere cele mai importante aspecte ale protectiei proprietatii intelectuale din tara noastra.

Dupa cum am mentionat, toate aceste actiuni au drept scop sa sensibilizeze publicul asupra importantei si rolului ascendent al proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, sociala si culturala a tarii, precum si sa aduca un omagiu creativitatii si spiritului inventiv la nivel national si international.

Serviciul de presa AGEPI
Tel.: 400586, 400588