2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Olimpiada Internationala in domeniul proprietatii intelectuale pentru elevii de liceu

14.08.2014

Pe 1 septembrie 2014 va fi dat startul editiei a VII a Olimpiadei Internationale in domeniul proprietatii intelectuale pentru elevii de liceu. Scopul Olimpiadei este de a spori interesul tinerei generatii fata de proprietatea intelectuala, de a identifica copiii dotati, de a sustine activitatea inventiva si de cercetare a tinerilor, de a ridica statutul inventatorului, precum si de a oferi copiilor talentati o sansa pentru a-si realiza potentialul, indiferent de tara de resedinta sau de statutul social al parintilor.

Organizatorii Olimpiadei sunt: Serviciul Federal pentru Proprietatea Intelectuala (Rospatent), Academia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Rusiei (RGAIS), Camera de Comert a Federatiei Ruse (CC FR). Olimpiada se desfasoara cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), Oficiului Eurasiatic de Brevete (OEAB), Societatii autorilor din Federatia Rusa (RAO).

In baza unui concurs national de proprietate intelectuala din Federatia Rusa pentru elevii de liceu si cu asistenta Rospatent, in ianuarie-iulie 2009 RGAIS a demarat un proiect-pilot intitulat "Inventivitatea si activitatea de cercetare a tinerilor - formarea unei noi elite intelectuale in Rusia". Mai tarziu, organizatorii proiectului au decis sa transforme concursul mentionat intr-o Olimpiada. In 2011, fiind sustinuta de catre Francis Gurry, directorul general al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI), Olimpiada a primit statutul de internationala.

In perioada de cand se organizeaza Olimpiada, la ea au participat elevi din tari straine precum: Australia, Armenia, Azerbaidjan, Barbados, Belarus, Moldova, Bulgaria, Kazahstan, Republica Ceha, Tadjikistan etc. La editia din anul trecut a Olimpiadei s-au inregistrat in concurs mai mult de 13 mii de elevi de liceu.

La Olimpiada pot lua parte copii cu varsta de 14-18 ani. Olimpiada se desfasoara in trei runde.

In cadrul Rundei I participantii vor lua parte la un concurs deschis, prin corespondenta. Oricine se inregistreaza pe site-ul www.olimpiada-rgiis.ru, primeste un test, pe care trebuie sa-l treaca pana la 20 decembrie 2014 in regim online. Testul va cuprinde teme din disciplinele scolare generale: istoria universala, matematica, stiintele naturale, limbile rusa si engleza.

La Runda II participantii vor scrie un eseu pe o tema propusa de catre Comitetul organizatoric. Subiectele si unele recomandari privind scrierea eseului vor fi plasate pe site-ul mentionat. Pana pe 1 martie 2015, participantii la Olimpiada vor expedia lucrarile lor pe adresa Comitetului organizatoric, care va face bilantul etapei II si va stabili finalistii Olimpiadei.

Runda III (finala) va avea loc la Moscova in trei etape: scrierea si sustinerea orala a eseului (in limbile rusa si engleza), un joc de afaceri. In cadrul rundei finale a Olimpiadei se prevad diverse activitati in afara concursului: lectii, traininguri, programe culturale, intalniri cu experti consacrati in domeniul proprietatii intelectuale, mese rotunde.

Invingatorilor le vor fi acordate certificate pentru studii la Academia de Stat pentru Proprietatea intelectuala a Rusiei - singura universitate din Federatia Rusa care pregateste specialisti in acest domeniu.

Victoria obtinuta la Olimpiada Internationala constituie un start in viata pentru tinerii talentati!

Cei care doresc sa participe la aceasta competitie intelectuala trebuie sa se inregistreze de la 1 septembrie pana la 20 decembrie 2014 pe site-ul www.olimpiada-rgiis.ru.

Informatii de contact:

Academia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Rusiei (RGAIS) 
117 279, Moscova, str. Mikluho-Maclay, 55a, 
tel. 495-330-10-83, http://olimpiada-rgiis.ru