2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Ministrii impartasesc experienta nationala in domeniul inovarii, cresterii si dezvoltarii

23.09.2010

Circa 70 de ministri din intreaga lume, care au participat in perioada 20-21 septembrie curent la Reuniunea Segmentului Inalt (Hight Level Segment) al Adunarii Generale a statelor membre OMPI (Geneva, Elvetia), si-au impartasit experienta nationala cu referire la rolul proprietatii intelectuale in promovarea inovatiilor, cresterii si dezvoltarii, reafirmand angajamentul lor fata de PI in sprijinirea acestor obiective.

La deschiderea Reuniunii Segmentului Inalt, care anul acesta se desfasoara sub genericul „Inovatie, crestere si dezvoltare: Rolul proprietatii intelectuale si experienta nationala in domeniul dat”, Ambasadorul Alberto Dumont, presedinte al Adunarii Generale OMPI, reprezentant permanent al Argentinei la ONU si alte organizatii internationale de la Geneva, a declarat ca importanta cunostintelor si a proprietatii intelectuale de-a lungul istoriei umane este neindoielnica. Acest lucru, a spus el, a fost un factor cheie in „crearea culturilor si societatilor noastre”, influentand viata de zi cu zi a tuturor cetatenilor. El a pus accentul pe necesitatea colaborarii constructive pentru a gasi solutii creative la problemele existente, in scopul asigurarii unei evolutii echilibrate a sistemului de PI, in sprijinul inovarii si creativitatii.

Importanta inovatiei si creativitatii in promovarea bunurilor create, in stimularea noilor sectoare de productie, a fost o tema frecventa in declaratiile participantilor. Potrivit acestora, PI joaca un rol vital si esential in dezvoltarea economica. Este insemnata importanta elaborarii strategiilor nationale pentru a servi drept foaie de parcurs in gestionarea eficienta a activelor PI in scopul cresterii si dezvoltarii. Ministrii au subliniat valoarea PI, care contribuie la solutionarea provocarilor cu care se confrunta tarile lor si lumea intreaga.

S-a remarcat ca un sistem echilibrat al PI este un mijloc de a crea un mediu sigur pentru investitii in procesul de creativitate si inovatie. PI are un rol-cheie in realizarea programului ONU „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” si in aplicarea cu succes a recomandarilor formulate in cadrul Agendei de Dezvoltare a OMPI.

Ministrii au declarat ca vor continua sa sprijine eforturile de consolidare a sistemelor nationale si regionale de PI, iar OMPI va reduce decalajul de cunostinte, inclusiv in domeniul tehnologiilor informationale, prin automatizarea oficiilor si utilizarea pe larg a bazelor de date.

La Reuniunea Segmentului Inalt al Adunarii Generale a statelor membre OMPI, Republica Moldova a fost reprezentata de dl Dorin RECEAN, viceministrul tehnologiilor informationale si comunicatiilor, care a sustinut pozitia Guvernului RM vizavi de Agenda pusa in discutie.

In luarea sa de cuvant la deschiderea reuniunii, dl Francis Gurry, Director general al OMPI, a subliniat importanta primordiala a PI pentru inovatii, crestere si dezvoltare economica, precum si pentru schimbarile semnificative in cadrul inovational.

Celebrul compozitor si interpret Stevie Wonder, in adresarea sa audientei, a solicitat comunitatii internationale sa sporeasca accesibilitatea persoanelor cu deficiente de vedere la operele protejate prin dreptul de autor.

Informatii suplimentare:
http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2010/article_0036.html
http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2010/article_0030.html