In Memoriam Grigore Vieru

20.01.2009

Ne-a parasit Grigore Vieru, Marele Poet al Neamului, a carui Poezie a stat si va sta de-a pururi la temelia spiritualitatii noastre.

Poetul academician Grigore Vieru a fost primul scriitor din Republica Moldova decorat cu Medalia de aur OMPI pentru succese remarcabile in domeniul literaturii. Inalta distinctie i-a fost inmanata la AGEPI, in cadrul sedintei festive consacrate Zilei Mondiale a Proprietatii Intelectuale, care a avut loc pe 26 aprilie 2007. Cu acest prilej, acad. Mihai Cimpoi a remarcat faptul ca Medalia de aur OMPI reprezinta recunoasterea internationala a operei si personalitatii lui Grigore Vieru. Prin munca sa indelungata poetul a contribuit la formarea mai multor generatii si la promovarea inaltelor valori nationale si universale, Creatia Sa fiind intru totul comparabila cu opera de educare a poetului german Johann Wolfgang von Göethe, considerat poet si educator national.

Amintim, de asemenea, ca Grigore Vieru a fost membru al Academiei Romane, care in 1992 l-a propus la Premiul Nobel pentru pace, a fost Doctor Honoris Cauza al Academiei de Stiinte a Moldovei si al mai multor universitati, Laureat al Premiului National, al Diplomei Internationale „H.Ch. Andersen”, al unor prestigioase premii nationale si internationale, care pun in valoare creatia inestimabila a Maestrului.

Pierderea suferita de neamul nostru este nemarginita. Impreuna cu intreaga suflare nationala, membrii colectivului AGEPI deplang disparitia Poetului drag.

Vesnica pomenire si viata eterna sufletului Poetului, care va fi totdeauna cu noi, prin Opera Sa nemuritoare.