2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Inventii din Moldova la Geneva

15.04.2005

Un nou succes au repurtat savantii din Republica Moldova la Salonul International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi. Cea de-a 33-a editie a prestigiosului Salon International s-a desfasurat in zilele de 6 - 10 aprilie anul 2005 la Geneva.
Lucrarile prezentate aici de inventatorii moldoveni au fost distinse cu doua medalii de aur, noua de argint si una de bronz.
Cele doua inventii distinse cu medalii de aur sunt:

 • Metoda de acordare a divizoarelor de tensiune (grupul de autori: Daniliuc I., Colpacovici Iu.); 
 • Tehnologie noua de producere a APISPIR (grupul de autori Toderas I., Rudic V., Derjanschi V., Bogdan V., Bulimaga V., Gudumac V., Chirianc T.).

Cu medalii de argimt au fost distinse alte noua inventii dintre cele prezentate de inventatorii din Republica Moldova:

 • Procedeu de obtinere a nanostructurilor semiconductoare (grupul de autori: Tighineanu I., Ursachi V., Popa V., Monaico E.);
 • Procedeu de cultivare a culturilor pomicole (grupul de autori: Toma S., Bugoreanu N., Tudorache Gh., Chirilova E.);
 • Instalatie pentru gazoterapie normobarica (grupul de autori: Furdui T., Nadvorniuc A., Tucanov V., Coichina V.); 
 • Procedeu netraditional de conservare a produselor alimentare (grupul de autori: Tarlev V., Lupasco A., Stoicev P., Mandra V.);
 • Procedeu de purificare a acidului tartric (grupul de autori: Duca Gh., Gonta M., Mereuta A.);
 • BioR – noi remedii (grupul de autori: Melnic S., Rudic V., Diuc E., Parii B., Crudu D., Parii A., Muset Gh., Melnic V., Fiodorov N.);
 • Metoda de tratament a formelor distructive ale periodontitei apicale cronice (Fala V., Rudic V.);
 • Noi tehnologii de obtinere a bioaditivilor nutritivi (grupul de autori: Rudic V., Gulea A., Gudumac V., Bulimaga V., Chiriac V., Cepoi L., Nicolau Gh.);
 • Transmisii precesionale cinematice pentru roboti si industria de automobile (grupul de autori: Bostan I., Dulgheru V., Bodnariuc I., Sochireanu A., Dicusara I.).

O singura inventie a savantilor nostri a fost distinsa cu mebalie de bronz:

 • Procedeu de formare a butucului de vita de vie (grupul de autori: Rapcea M., Bogdan I., Donica M.).

In anii 1999 - 2004, in care inventatorii moldoveni au prezentat lucrari la Salonul de la Geneva, inventiile lor au fost distinse cu 34 medalii de aur, 52 medalii de argint si 49 medalii de bronz. Pana in prezent 147 de lucrari din Republica Moldova au fost distinse cu medalii ale Salonului.
Expozitiile internationale ofera inventatorilor posibilitati reale de valorificare a rezultatelor muncii lor, fie ca e vorba de inventii brevetate sau de inventii ce constituie obiectul unor cereri de brevet, promovandu-le in mediul eventualilor investitori.
In acest an s-a invrednicit de o diploma speciala a prestigiosului Salon de inventica de la Geneva si Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova: pentru promovarea inventatorilor moldoveni.