Inventatorul anului 2015, premiat de Guvern

14.04.2016

La 13 aprilie curent, Directorul general adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Andrei Popa, a prezentat cabinetului de miniştri proiectul hotărârii Guvernului cu privire la decernarea Premiului anual al Guvernului Republicii Moldova pentru cel mai dotat inventator al anului 2015.

Astfel, cabinetul de miniştri a decis să acorde Premiul Guvernului pentru cel mai dotat inventator al anului 2015, în valoare de 10 mii de lei, membrului corespondent Tudor Lupaşcu, doctor habilitat, profesor cercetător, director al Institutului de Chimie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pentru lucrarea „Tehnologii de obţinere a cărbunelui activ din materie autohtonă”.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat, în acest sens, că susţine inovaţiile în toate domeniile, subliniind, totodată, importanţa investiţiilor în domeniul ştiinţei şi cercetării pentru dezvoltarea ţării. 

Cel mai dotat inventator al anului 2015 a fost selectat de către juriul Expoziţiei Internaţionale Specializate "Infoinvent", care s-a desfășurat în perioada 25-28 noiembrie 2015.

Evenimentul, aflat la cea de-a XIV-a ediţie, a fost organizat de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE "Moldexpo" S.A.

La expoziție au participat peste 100 de instituții din sfera științei și inovării, învățământului superior,  inventatori particulari și oameni creativi din Republica Moldova, România, Lituania, Polonia, Iraq și Canada care au prezentat la standurile expoziționale aproape 400 de elaborări tehnico-științifice, produse/servicii inovative, proiecte inovaționale și de transfer tehnologic etc.