Indicele Global al Inovatiei 2013: Republica Moldova a urcat cinci pozitii in clasament

04.07.2013

Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI) informeaza despre publicarea editiei a VI-a a Raportului „Indicele Global al Inovatiei 2013” (IGI). Raportul reprezinta clasamentul a 142 de tari in baza capacitatilor de inovare, realizat de INSEAD, renumita Scoala Internationala de Afaceri (The Business School for The World), Universitatea americana Cornell si OMPI.

IGI este realizat cu scopul de a familiariza publicul cu toate noutatile in materie de inovatii care apar in societate si de a aborda acest domeniu dincolo de mecanismele traditionale de inovare, precum cheltuielile ce tin de cercetare si dezvoltare.

Indicele a evoluat intr-un instrument valoros menit sa faciliteze dialogul public-privat. Indicele Global al Inovatiei 2013 a studiat 142 de economii din intreaga lume, folosind 84 de indicatori printre care: calitatea principalelor universitati, capitalul uman si de cercetare, infrastructura, creditele, investitiile, interconexiunile, absorbtia si difuzarea cunostintelor, inovarea si rezultatele activitatii creative.

Directorul General al OMPI, Francis Gurry a declarat la prezentarea oficiala a raportului, ca in pofida crizei economice, domeniul inovatiilor a inregistrat rezultate foarte bune in acest an. „Inovarea se multiplica in intreaga lume, in pofida crizei economice globale, iar guvernantii locali ar trebui sa opteze pentru implementarea propriilor inventii, deoarece de cele mai multe ori ideile locale sunt mai eficiente decat cele preluate de la alte tari”, considera Gurry.

Potrivit „Indicelui Global al Inovatiei 2013”, pe pozitia de top 10 lideri ai inovatiilor se claseaza urmatoarele tari: Elvetia, Suedia, Marea Britanie, Olanda, SUA, Finlanda, Hong Kong (China), Singapore, Danemarca si Irlanda.

Performanta Elvetiei si a Suediei se reflecta prin faptul ca ambele tari sunt lideri la capitolul indicatori IGI.

„Rezultatele IGI sunt o marturie ca inovatiile globale se multiplica de la an la an. Primele 25 de tari din clasament sunt un amestec de natiuni din intreaga lume - America de Nord, Europa, Asia si Orientul Mijlociu. Cu toate ca topul este dominat de tarile inalt dezvoltate, totusi si statele in curs de dezvoltare cunosc un avant remarcabil”, a afirmat fondatorul „Indicelui Global al Inovatiei”, profesor in domeniul afacerilor si tehnologiilor din cadrul INSEAD, Soumitra Dutta.

Republica Moldova s-a plasat pe locul 45 din 142 de tari in clasamentul Indicelui Global al Inovatie. Tara noastra a acumulat 40.90 de puncte din 100 posibile. Astfel, RM a urcat 5 pozitii in comparatie cu anul precedent (50). Aceasta pozitie ocupata de tara noastra, demonstreaza ca Oficiul National de Proprietate Intelectuala (AGEPI) este eficient, iar legislatia este armonizata cu principiile si standardele Uniunii Europene.

Potrivit IGI, 18 economii emergente, printre care si Republica Moldova, isi imbunatatesc rapid capacitatile de inovatie. Republica Moldova se afla pe primul loc in grupul tarilor cu venituri medii joase la capitolele: bunuri materiale, crearea de cunostinte si educatie.

http://www.globalinnovationindex.org/content.aspx?page=press-release (tabelul trei)

Studiul arata ca, in grupul tarilor cu venituri medii joase, Republica Moldova este prima la trei indicatori din patru: indicele global de inovatie, realizarea inovatiilor si rata eficientei inovatiilor. Oficiul National de Proprietate Intelectuala (AGEPI) inregistreaza cele mai mari performante la capitolul marci si brevete.

http://www.globalinnovationindex.org/content.aspx?page=data-analysis

Raportul din acest an este unul optimist, care demonstreaza ca in ciuda crizei economice globale, domeniul de cercetare si inovare a inregistrat progrese remarcabile. Astfel, o mai buna intelegere si apreciere a dinamicii locale de inovare poate contribui la identificarea unor noi surse de crestere a economiei nationale, care simultan poate duce la crearea a noi locuri de munca.

In clasamentul Indicelui Global al Inovatie Romania s-a situat pe pozitia 48, Federatia Rusa pe 62, iar Ucraina pe 71.

Vizualizarea grafica a clasamentului: http://www.globalinnovationindex.org/content.aspx?page=data-analysis

Pentru alte informatii detaliate la tema, vizitati pagina web: http://strat-staging.com/content.aspx?page=GII-Home