2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Indicațiile geografice și probleme legate de proprietatea intelectuală, discutate în cadrul unui seminar online

04.08.2020

Pe 4 august, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat la seminarul online „Indicații geografice și probleme legate de proprietatea intelectuală”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul Academiei Exportatorilor. Scopul seminarului a fost de a permite întreprinderilor micro, mici și mijlocii (IMM) să beneficieze de oportunitățile digitalizării afacerii, comerțului electronic și să-și sporească competitivitatea pe piața internațională.

Evenimentul s-a concentrat pe aspecte practice, idei de creștere a eficienței în afaceri și a oportunităților de export pentru IMMM-urile de pe ambele maluri ale râului Nistru, subiecte actuale în contextul COVID-19. În cadrul seminarului, au fost prezentate studii de caz și istorii de succes ale întreprinderilor locale.

Ca formator, din partea AGEPI, a participat Andrei Moisei, consultant principal, Secția comunicare și instruire, care le-a vorbit participanților despre protecția proprietății intelectuale (PI), în special despre sistemul de protecție a mărcilor, designului industrial și indicațiilor geografice. Astfel, au fost discutate diverse aspecte referitoare la mijloacele de individualizare a produselor și serviciilor, accentul fiind pus pe rolul obiectelor de PI în dezvoltarea unor afaceri de succes, promovarea produselor de calitate și fidelizarea consumatorilor. O atenție deosebită a fost acordată asigurării respectării drepturilor exclusive asupra mărcilor, indicațiilor geografice și altor obiecte de PI, dar și mecanismelor de protecție a acestora pe piața internă și piețele de export.

În finalul seminarului, participanții au apreciat schimbul de experiență de care au avut parte și s-au arătat deschiși pentru participarea în cadrul altor evenimente de acest gen.

Evenimentul face parte din seria de master class-uri online pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii de pe ambele maluri ale Nistrului și sunt organizate de către Proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și cu sprijinul financiar al Suediei.