2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Expozitia Internationala Specializata „INFOINVENT-2013”, editia a XIII-a, si-a desemnat castigatorii

22.11.2013

Intr-o gala festiva, desfasurata joi, 21 noiembrie 2013, la CIE „Moldexpo”, organizatorii Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT-2013”, editia a XIII-a si-au premiat laureatii.

La festivitate a participat directorul general AGEPI Lilia Bolocan, prim-vicepresedintele ASM, academicianul Ion Tighineanu, presedintele Salonului International de Inventii de la Geneva Jean-Luk Vincent, directorul general al AITT Roman Chirca, reprezentanti ai institutiilor de cercetare si universitati din republica si de peste hotare, participantii si oaspetii expozitiei.

Festivitatea a fost condusa de directorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI) Lilia Bolocan, care pentru inceput a tinut sa multumeasca tuturor participantilor la expozitie. „Pe parcursul a 3 zile de toamna tarzie, inventatori si cercetatori din Republica Moldova, Romania, Italia, Slovenia, Republica Belarus, China s-au aflat intr-o competitie pozitiva a celor mai noi realizari tehnico-stiintifice, materializate in inventii, produse si noi tehnologii si expuse la standurile expozitionale in cadrul editiei a XIII –a a Expozitiei Internationale Specializate „INFOINVENT”, a mentionat Lilia Bolocan.

La editia actuala a expozitiei au participat 101 institutii din sfera stiintei si inovarii si invatamant superior si mediu de specialitate din republica si de peste hotare si 25 persoane fizice – inventatori, creatori, mesteri populari.

Oaspeti ai expozitiei au fost Oficiul European de Brevet, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania, Oficiul de Stat de Proprietate Intelectuala din Republica Populara Chineza, Centrul de PI si Transfer Tehnologic din Estonia, institutii de cercetare si universitati din Bucuresti, Iasi, Oradea, Baia-Mare, Suceava.

Totodata, mentionam participarea activa a studentilor Universitatii Tehnice a Moldovei si a elevilor, laureati ai Concursului national „Cel mai dotat elev inovator”, editiile anilor 2012-2013, cu lucrarile lor, alaturi de savanti de renume mondial in domeniul creativitatii si inventicii.

In cadrul expozitiei s-a desfasurat un amplu program de activitati, care include Conferinta inovationala, care a avut loc in primele 2 zile ale expozitiei, dupa care au urmat bursa inventiilor din domeniul medicinii si agriculturii si masa rotunda cu genericul „Industriile creative in dezvoltarea economica a tarii”, la organizarea si desfasurarea carora au contribuit AGEPI, AȘM, AITT, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii.

Ca si la editia precedenta, expozantii si oaspetii au beneficiat de asistenta expertilor AGEPI, si OEB pentru familiarizarea cu cele mai noi surse de informare si documentare in domeniul proprietatii intelectuale, in special, in domeniul brevetelor de inventie.

Vom mentiona ca de la startul modest din anul 1997 pana la editia actuala, a sporit in permanenta atat numarul participantilor si al inventiilor expuse, cit si ponderea distinctiilor si premiilor speciale acordate pentru cele mai valoroase realizari, printre care mentionam:Premiul Guvernului Republicii Moldova „Cel mai dotat inventator”, Distinctii ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale,medalii instituite de AGEPI, mentiuni si diplome ale Academiei de Stiinte a Moldovei, ale Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova, UIR „Inovatorul”, Consiliului National pentru Acreditare si Atestare, Universitatii Tehnice a Moldovei, precum si premii speciale si distinctii ale saloanelor internationale de inventii, reprezentantii carora participa traditional la expozitia noastra.

Astfel, cele in jur de 450 de lucrari prezentate la expozitie, repartizate in cadrul a 5 compartimente, inclusiv inventii, soiuri de plante si design industrial, proiecte inovationale si de transfer tehnologic, creatii ale tinerilor, produse si servicii noi, lucrari de artizanat si mestesugarit, au fost apreciate de Comisia de experti si Juriul International ale expozitiei cu urmatoarele distinctii: medalii de bronz: 60, medalii de argint: 54, medalii de aur: 43. De asemenea, lucrarile prezentate au fost apreciate cu 29 diplome si mentiuni speciale ale organizatorilor expozitiei si oaspetilor de peste hotare.

In cele ce urmeaza vom mentiona doar cateva dintre cele mai importante premii ale expozitiei. In acest an, Premiului Guvernului a revenit Dlui Gheorghe Anghelici, dr.hab., prof. univ., Directorul Clinicii Chirurgie in numele „C.Tabarna” pentru ciclu de lucrari in domeniul tratamentului cirozei hepatice.

Laureat al Medaliei de Aur a OMPI „Inventator Remarcabil” i-a revenit lui Victor Tapcov, conf. univ., Universitatea de Stat din Moldova, pentru sinteza noilor inhibitori ai leucemiei mieloide umane HL-60.

Medalia de Aur OMPI „Cea mai buna femeie inventatoare” i-a revenit Tatianei Chiriac, Institutul de Microbiologie si Biotehnologie al ASM pentru ciclu de lucrari in domeniul biotehnologiei si anume procedee de stabilire a toxicitatii nanoparticulelor cu ajutorul microalgelor rosii Porphyridium cruentum.

Medalia de Aur OMPI „Cel mai bun inventator junior”, i-a fost decernata Anei Moldovanu, Institutul de Zoologie al ASM, pentru ciclul de inventii in domeniul biotehnologiei, industriei microbiologice, si anume elaborarea bioinsecticidelor pentru combaterea daunatorilor pomilor fructiferi si culturilor agricole.

Trofeul OMPI „Intreprindere inovatoare” institutiei: Institutul de Zoologie al ASM pentru ciclul de lucrari in domeniul apiculturii.

Distinctiile OMPI au fost inmanate de Jean-Luk Vincent, presedinte al Salonului International de Inventii de la Geneva.

Mentionam de asemenea ca premiul AGEPI „Cea mai buna inventie” a fost inmanat unui grup de cercetatori si inventatori de la UTM, condusi de academicianul Ion Bostan pentru elaborarea prototipului industrial al turbinei eoliene cu ax orizontal cu puterea de 10 kw.

Distinctia AGEPI „Cea mai buna inventie creata de un tanar inventator” a fost acordata lui Pavel Nicolaev, Universitatea Tehnica a Moldovei, iar distinctia „Cea mai buna inventie creata de o femeie-inventator” i-a revenit dnei Valentina BULIMAGA, Univeristatea de Stat din Moldova.

De asemenea, in cadrul festivitatii de premiere, organizatorii au desemnat castigatorii concursului de desen, in randul copiilor, „Stop pirateriei si contrafacerea”, si a concursului jurnalistic „Sa faurim viitorul tarii cu proprietatea intelectuala”.

In incheierea festivitatii de premiere, directorul general AGEPI Lilia Bolocan a mentionat: „Speram ca eforturile depuse de participanti si organizatori sa contribuie efectiv la familiarizarea publicului larg cu avantajele protectiei juridice a inventiilor si a altor obiecte de proprietate industriala in beneficiul autorilor si al titularilor de drepturi, cu importanta si rolul proprietatii intelectuale in dezvoltarea economica, culturala si spirituala a tarii”.

Cea de-a 13-a editie a Expozitiei Internationale Specializate “Infoinvent-2013” si-a incheiat lucrarile pe 22 noiembrie curent. Organizatorii acesteia – AGEPI, ASM, AITT si CIE “Moldexpo” S.A. – au reusit sa ofere cadrul necesar pentru promovarea rezultatelor muncii cercetatori si inventatorilor in atmosfera unui eveniment ce s-a bucurat de atentia reprezentantilor mass-media, a publicului si a oamenilor de afaceri, interesati sa-si dezvolte businessul pe o baza inovationala moderna, sa puna in aplicare cele mai interesante si mai practice lucrari propuse spre comercializare de catre titularii de drepturi, sa aplice cat mai repede noile solutii tehnice in productie si sa le lanseze pe piata. Anume acesta a fost si scopul pe care si l-au propus organizatorii evenimentului - promovarea obiectelor de proprietate industriala, a produselor si tehnologiilor noi, stimularea activitatii inovationale, schimbul de informatii tehnico-stiintifice si normativ-legislative, atragerea investitiilor, crearea conditiilor pentru incheierea si realizarea contractelor de transmitere a drepturilor de proprietate intelectuala.