A doua rundă de negocieri Republica Moldova - Georgia cu privire la protecția indicațiilor geografice

26.03.2018

Pe 23 martie anul curent, în Georgia, a avut loc cea de-a II-a rundă de negocieri asupra proiectului Acordului dintre Republica Moldova și Georgia cu privire la recunoașterea reciprocă și protecția indicațiilor geografice.

Delegația oficială a Republicii Moldova a fost condusă de Lilia Bolocan, Director general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Nikoloz Gogilidze, Preşedintele Centrului Național de Proprietate Intelectuală al Georgiei (SAKPATENTI) a condus negocierile din partea Georgiei.

Participanții la negocieri au realizat un schimb de opinii și informații privind ultimele evoluții înregistrate în sistemul indicațiilor geografice în Republica Moldova și Georgia. Ulterior, părțile au pus în discuție textul proiectului de Acord cu privire la protecția reciprocă a indicațiilor geografice, accentul fiind pus pe aspectele ce țin de recunoașterea, utilizarea și asigurarea protecției IG-urilor, relația lor cu mărcile, dar și mecanismul de cooperare bilaterală care urmează a fi pus în aplicare pentru a asigura implementarea eficientă a viitorului Acord, inclusiv prin instituirea unui Comitet mixt.

Negocierile au demonstrat nivelul înalt al relațiilor dintre Republica Moldova și Georgia și dorința reciprocă a celor două părți de a intensifica colaborarea și de a oferi noi oportunități de valorificare a produselor tradiționale din Republica Moldova și Georgia.

Negocierile asupra proiectului Acordului dintre Republica Moldova şi Georgia cu privire la recunoașterea şi protecția indicațiilor geografice au fost inițiate prin Decretul Președintelui Republicii Moldova Nr.415-VIII din 30 octombrie 2017.

Menționăm că, prima rundă de negocieri a fost organizată la Chișinău, la data de 14 noiembrie 2017, cu participarea reprezentanților autorităților din Republica Moldova și a delegației Georgiei.