2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Comercializarea inventiilor – in centrul atentiei AGEPI si STCU

22.10.2008

Pe 20 octombrie curent o delegatie a Centrului Stiintifico-tehnologic din Ucraina (Science and Technology Center in Ukraine - STCU)*, din componenta careia au facut parte Victor Korsun, director executiv adjunct al Centrului (SUA), Oleg Zabolotnii, coordonator in domeniul brevetelor, Peter Melnic-Melnicov (Philadelphia), managerul Programului de colaborare cu organismele nonguvernamentale, Tatiana Ilyash, specialist in dezvoltarea stabila, insotiti de Alfreda Rosca, coordonatorul Programului in Republica Moldova, au efectuat o vizita de documentare la AGEPI. In cadrul intrevederii cu administratia AGEPI au fost puse in discutie problemele ce vizeaza implementarea si comercializarea inventiilor si a elaborarilor stiintifice.

Pe parcursul intalnirii a avut loc un schimb de informatii si opinii referitor la cadrul normativ-legislativ din domeniul PI in vigoare in Republica Moldova, Ucraina si alte tari ale spatiului CSI, la implementarea si comercializarea inventiilor, precum si cele mai bune practici de valorificare a inventiilor atat in statele incluse in programele STCU, cat si in lume (experienta SUA, UE etc.). Ion Daniliuc, vicedirectorul general AGEPI, a expus pentru oaspeti prevederile noii legislatii nationale in domeniul protectiei prin brevet a inventiilor, in vigoare din 6 septembrie curent (Legea nr. 50-XVI din 7 martie 2008 privind protectia inventiilor, armonizata cu acquis-ul comunitar in domeniu).

De asemenea, in cadrul sedintei s-a remarcat importanta parcurilor tehnologice „Academica” si „Inovatorul”, create pe langa ASM in scopul facilitarii procesului de implementare a elaborarilor stiintifice, in calitatea lor de instrumente moderne de integrare a stiintei si businessului.

Participantii la discutie au mentionat, totodata ca, in scopul asigurarii unui rezultat pozitiv al procesului conex „cercetare stiintifica-implementare a elaborarilor” este necesara si foarte importanta pregatirea specialistilor responsabili de selectarea partenerilor in promovarea pe piata si implementarea rezultatelor stiintifice si a inventiilor, in special a celor obtinute in urma realizarilor programelor de cercetare, finantate din Bugetul de stat, precum si crearea sau revigorarea, in cadrul institutiilor stiintifice si a universitatilor, a centrelor de transfer tehnologic.

Partile au convenit asupra organizarii la Chisinau, in luna decembrie curent, a unui training in domeniul comercializarii elaborarilor stiintifice si inventiilor, ce va avea ca obiectiv major cultivarea abilitatilor manageriale si economice in domeniul mentionat. Programul acestui training va cuprinde atat lectii teoretice, cat si practice, cu referire la toate etapele ce decurg de la elaborare pana la implementarea unei inventii, sau transmiterea unui drept exclusiv asupra acestor elaborari. In cadrul programului va fi instruit cate un specialist de la toate institutiile de cercetare si invatamant superior din republica, care pe viitor va fi responsabil de domeniul dat.

Un prim pas in aceasta directie a fost facut prin reuniunea curenta sub genericul “Comercializarea elaborarilor stiintifice: programele si initiativele Centrului Stiintifico-tehnologic din Ucraina”.


* Centrul Stiintifico-tehnologic din Ucraina (STCU) este o organizatie interguvernamentala, creata in scopul prevenirii dezvoltarii cercetarilor in domeniul elaborarii armelor de distrugere in masa.
Incepand cu anul 1993, companii private si agentii guvernamentale din UE, SUA si Canada au colaborat cu STCU pentru a administra mai mult de 1000 de proiecte de cercetare-dezvoltare, cu finantare de peste $160 mil. Scopul STCU este de a sustine activitatile de cercetare-dezvoltare ale savantilor si inginerilor din Ucraina, Azerbaidjan, Uzbekistan, Georgia si Moldova, din domenii non-militare, anterior antrenati in elaborarea armelor de distrugere in masa si mijloacelor de distributie, ca parte a procesului general de conversie catre dezvoltarea civila, orientata spre piata.
Pe 18 decembrie 2003 Republica Moldova a aderat la Acordul de constituire a Centrului Stiintifico-tehnologic din Ucraina, incheiat la Kiev pe 25 octombrie 1993 (Legea Republicii Moldova nr. 531-XV privind Acordul de constituire a Centrului Stiintifico-tehnologic din Ucraina. Autoritatea responsabila de coordonarea activitatilor in vederea implementarii prevederilor acordului nominalizat in Republica Moldova este Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica.
Informatii suplimentare privind activitatea Centrului Stiintifico-tehnologic din Ucraina puteti gasi la adresa http://www.stcu.int/