Login:


Parola:


Inregistrare

Intrebati - raspundem!Alex
 17/01/2014 13:32:26

Buna ziua.Deci sunt autor/interpet de muzica (incepator) si vreau sa stiu care este procedura pentru perfectarea drepturilor de autor a propriilor piese. Adica daca puteti sa-mi indicati pretul si ce acte sunt necesare pentru astfel de procedeu. Multumesc anticipat.
Raspunsul managerului :
Informatiile utile le gasiti pe http://agepi.gov.md/md/copyright/.
Pentru detalii ne gasiti la nr. de telefon (022) 400-555.

Sergiu
 16/01/2014 15:34:51

Care este procedura înregistrării unei mărci comerciale, tarifele, documentele necesare, termenii de înregistrare!? Cum pot verifica dacă o amumită marcă a fost deja înregistrată!? Poate fi înregistrată o marcă comercială pe o persoană fizică!?
Raspunsul managerului :
Toata informatia despre inregistrarea unei marci o gasiti aici http://agepi.gov.md/md/trademarks/. Iar pentru a afla daca exista o marca similara sau identica accesati baza de date db.agepi.md

Cristi
 12/01/2014 18:34:39

Care este necesitatea protectiei dreptului de autor?
Raspunsul managerului :
Autorul beneficiaza de protectia dreptului de autor asupra operei sale prin insasi faptul  de creare a ei, singura conditie pentru acordarea protectiei este originalitatea operei, dovada ca opera este creatia intelectuala a autorului. Pentru aparitia si exercitarea dreptului de autor nu este necesara inregistrarea operei, nici alt act de notificare sau alte formalitati.
Dreptul de autor protejeaza o gama larga de lucrari, care pot avea forme diferite de exprimare, de exemplu, forma scrisa (manuscris, text dactilografiat, partitura etc.), forma orala (interpretare publica etc.), imprimare audio sau video (mecanica, magnetica, digitala, optica etc.), forma figurativa (desen, schita, pictura, plan, fotografie), forma tridimensionala (sculptura, model, macheta, constructie etc.) sau alte forme (art. 7, alin (1) al Legii privind dreptul de autor si drepturile conexe a Republicii Moldova.
Incalcarea drepturilor recunoscute si garantate prin legislatia dreptului de autor si a drepturilor conexe, atrage raspunderea civila, contraventionala si raspunderea penala.
  Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne contactati la nr. de telefon 400-555.

igor
 12/01/2014 13:27:21

buna ziua, intrebarea suna in felul urmator; daca eu as putea sa realizez un proect care deja in alte tari oamenii de stiinta au inceput sa lucreze asupra lui, este vorba de -- generator de energie libera pe baza magnetica-- cu scopul de al construi si al prezenta ca un prototip in original cu toate documentele de baza pentru a patenta si a dezvolta mai departe aceasta inovatie? si de la ce trebue sa incep? Multumesc anticipat.
Raspunsul managerului :

Buna ziua!
Va comunicam urmatoarele :
Pentru o mai ampla informare va recomandam sa consultati Legea si Regulamentul privind procedura de depunere si examinare a cererii de brevet de inventie si de eliberare a brevetului la urmatoarele adrese http://agepi.gov.md/pdf/law/l_50_2008-en.pdf si respectiv http://agepi.gov.md/pdf/law/r_h_528_2009-en.pdf.
Obiect al cererii de brevet pot fi inventiile din toate domeniile tehnologice care poarta un caracter tehnic si reprezinta o solutie a unei probleme tehnice executate prin mijloace tehnice.
Conform art. 6(1) din Legea nr. 50/2008 privind protectia inventiilor (in continuare Lege), brevetul se acorda pentru orice inventie cu conditia ca inventia:

 • sa fie susceptibila de aplicare industriala;
 • sa fie noua;
 • sa implice o activitate inventiva.

Totodata, pentru ca inventia sa fie brevetabila, ea trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la art. 8, 10 si 11 din Lege.
Va comunicam ca conform art. 8, alin. (1) din lege,o inventie se considera noua daca nu este cuprinsa in stadiul tehnicii iar art. 8, alin. (2) din lege, stadiul tehnicii cuprinde toate cunostintele care au fost facute accesibile publicului printr-o descriere facuta in scris sau oral , prin utilizarea sau in orice alt mod, pana la data de depozitului cererii de brevet sau la data prioritatii recunoscute.
Solutiile anterioare apropiate de inventia pentru care se solicita acordarea brevetului, cunoscute de inventator sau solicitant, care au aceeasi destinatie, cu indicarea pentru fiecare dintre solutiile mentionate a lipsurilor sau dezavantajelor pe care le au si pe care le elimina solutia pentru care se solicita acordarea brevetului se prezinta pe rand, in mod succint.
Conform art. 33 din Lege conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cererea de brevet :

 • · solicitarea de acordare a brevetului se reprezinta pe un formular –tip de cerere, aprobat de AGEPI;
 • · descrierea inventiei;
 • · una sau mai multe revindicari desene la care se fac referiri in descriere sau in revindicari;
 • · un rezumat;
 • · o procura, dupa caz ;

Cererea de brevet este supusa platii unei taxe de depunere. Totodata conform art. 4 alin. 2 din Lege, inventiile sint protejate prin urmatoarele titluri de protectie:

 • brevet de inventie;
 • brevet de inventie de scurta durata;
 • certificat complementar de protectie.

Conform art. 12 alin. (1) din lege, brevetul de inventie de scurta durata se acorda pentru orice inventie care este noua,implica o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare industriala, se considera ca o inventie implica o activitate inventiva, in sensul alin. (1), daca ea reprezinta un avantaj tehnic sau practic. Dar nu se acorda brevete de scurta durata pentru inventiile care se refera la un material biologic, substante si sau procedee chimice sau farmaceutice.  


Grigore
 10/01/2014 10:24:18

Buna ziua si la multi ani!
Pot depune in Republica Moldova cerere pentru un brevet de inventie esenta caruia este majorarea eficacitatii unui mecanism care in Republica Moldova nu se produce la scara industriala ci este importat de peste hotare
Raspunsul managerului :

Buna ziua!
Va comunicam urmatoarele :
Conform art. 6(1) din Legea nr. 50/2008 privind protectia inventiilor (in continuare Lege), brevetul se acorda pentru orice inventie cu conditia ca inventia:

 • sa fie susceptibila de aplicare industriala;
 • sa fie noua;
 • sa implice o activitate inventiva.

Totodata, pentru ca inventia sa fie brevetabila, ea trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute la art. 8, 10 si 11 din Lege.
Totodata conform art. 4 alin. 2 din Lege, inventiile sint protejate prin urmatoarele titluri de protectie:

 • brevet de inventie;
 • brevet de inventie de scurta durata;
 • certificat complementar de protectie.

Conform art. 12 alin. (1) din lege, brevetul de inventie de scurta durata se acorda pentru orice inventie care este noua, implica o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare industriala, se considera ca o inventie implica o activitate inventiva, in sensul alin. (1), daca ea reprezinta un avantaj tehnic sau practic. Dar nu se acorda brevete de scurta durata pentru inventiile care se refera la un material biologic, substante si sau procedee chimice sau farmaceutice.
Pentru o mai ampla informare va recomandam sa consultati Legea si Regulamentul privind procedura de depunere si examinare a cererii de brevet de inventie si de eliberare a brevetului la urmatoarele adrese http://agepi.gov.md/pdf/law/l_50_2008-en.pdf si respectivhttp://agepi.gov.md/pdf/law/r_h_528_2009-en.pdf


1 - 5 din 127
Prima | Preced. | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Urmat. | Ultima Toate