Login:


Parola:


Inregistrare

Mesajul Directorului General


Stimati Prieteni,

Bine ati venit pe pagina Web a Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), care a intrat recent in cel de-al 20-lea an de activitate a sa si al carei nume – nu ne temem sa afirmam acest lucru - a devenit cunoscut si inconfundabil atat pentru comunitatea autorilor, cercetatorilor, inventatorilor, oamenilor de afaceri, tineretului studios din tara noastra, cat si pentru cetateanul de rand.

Obiectivul AGEPI la ziua de azi consta in a contribui eficient la dezvoltarea unui sistem inovational puternic in tara noastra, care sa asigure transformarea potentialului stiintific intr-unul din cele mai importante resurse pentru cresterea economica durabila, sa rezolve problemele ce tin de modernizarea tehnologica a intreprinderilor mici si mijlocii, cresterea competitivitatii lor in baza noilor produse si tehnologii brevetate, a noilor obiecte de proprietate intelectuala inregistrate.

Acest sistem national de inovare este de neconceput fara piata drepturilor de proprietate intelectuala. Potentialul acestei piete in Republica Moldova este destul de mare, daca luam in consideratie faptul ca in cei 19 ani de activitate la AGEPI au fost depuse 108394 de cereri de protectie a obiectelor de proprietate intelectuala, inclusiv 105521 de cereri pentru obiecte de proprietate industriala si 2873 de cereri pentru obiecte protejate de dreptul de autor si drepturile conexe. Dintre acestea, 29368 de cereri au fost depuse de catre solicitantii nationali si 79026 de cereri – de catre solicitantii straini. In perioada mentionata, AGEPI a eliberat, in numele statului, 30286 de titluri de protectie, inclusiv 27577 de titluri de protectie pentru obiecte de proprietate industriala si 2709 de titluri de protectie pentru obiecte protejate prin drepturile de autor si conexe.

Anume numarul de obiecte de proprietate intelectuala brevetate/inregistrate constituie indicatorul activitatii de inovare, iar in lumea dinamica de astazi cu adevarat competitiva poate fi doar o economie de inovare, bazata pe cunoastere, si pe circulatia legala a proprietatii intelectuale.

Un element de baza al succesului il reprezinta accesul la informatie. Pagina Web a AGEPI este instrumentul informational prin intermediul caruia pot fi urmarite noutatile in domeniul proprietatii intelectuale din tara si de peste hotare, detalii privind oportunitatile oferite de sistemul national de proprietate intelectuala in dezvoltarea unor produse si servicii noi, competitive, bazate pe tehnologii noi, precum si asigurarea drepturilor asupra proprietatii intelectuale incorporate in aceste produse ii servicii, actiunile ce trebuie intreprinse pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele oferite de drepturile de PI, inclusiv pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

Totodata, site-ul AGEPI este o platforma de discutii, care ofera posibilitatea de a adresa intrebari, de a expune obiectii si sugestii cu privire la obtinerea si apararea drepturilor de proprietate intelectuala in tara si peste hotare. Aici puteti gasi legislatia nationala de PI, surse de documentare nationale si internationale in domeniu, diverse publicatii de specialitate etc.

In speranta ca parcurgerea acestei pagini Web va fi o experienta utila pentru dvs., reafirm angajamentul institutiei noastre de a fi mereu cu maxima eficienta la dispozitia solicitantilor si a tuturor creatorilor si utilizatorilor produsului intelectual - elementul de baza al miscarii noastre inainte.

Deci, impreuna sa invingem provocarile cu care se confrunta Republica Moldova, fiecare dintre noi, in secolul XXI.

Cu respect,
Lilia Bolocan,
Director General AGEPI